piektdiena, 2007. gada 14. decembris

Rīga, 26.janv., LETA. Prokurore šodien lūdza par uzbrukumu organizācijas "AfroLat" biedram Pjēram Dusabimanam apsūdzētajiem Romānam Viļumam un Andrim Ziediņam piemērot brīvības atņemšanu uz vienu gadu.

Rīgas apgabaltiesa šodien nopratināja par nacionālās un rasu vienlīdzības pārkāpšanu un cilvēka tiesību ierobežošanu apsūdzēto Viļumu un Ziediņu.

Jau ziņots, ka apsūdzētajiem izvirzīta apsūdzība pēc Krimināllikuma 78.panta 2.daļas par nacionālās un rasu vienlīdzības pārkāpšanu, cilvēka tiesību ierobežošanu, ja tā saistīta ar vardarbību. Par šādu likumpārkāpumu iespējams piemērot sodu ar brīvības atņemšanu līdz desmit gadiem.

Saskaņā ar apsūdzību 2006.gada 10.jūnijā pēcpusdienā Rīgā, Brīvības ielā, apsūdzētie, būdami alkohola ietekmē, izteikuši rupjus un necenzētus apvainojumus Ruandas pilsonim, kā arī viņu fiziski ietekmējuši. Pēc uzbrukuma abi apsūdzētie aizbēguši no notikuma vietas.

LETA jau ziņoja, ka uzbrukumā cieta organizācijas "AfroLat" biedrs. Divi jaunieši no tā saucamajiem skūtgalvjiem "AfroLat" biedram uzbrukuši netālu no viņa dzīvesvietas Rīgā, Brīvības ielā. Uzbrucēji izsaukuši rasistiskus saukļus un apsaukājušies cietušā ādas krāsas dēļ. Sākotnēji policija ierosināja lietu par huligānismu. Vēlāk lieta tomēr pārkvalificēta par rasistisku uzbrukumu un pārsūtīta Drošības policijai.

Šodien tiesā 23 gadus vecais Viļums skaidroja, ka 2006.gada 10.jūnijā ap plkst.19 viņi aizbraukuši sagaidīt Ziediņa paziņu, kura strādāja ziedu veikalā netālu no veikala "Maxima" Rīgā, Brīvības ielā.

Lietoti alkoholiskie kokteiļi, kad Viļums pamanījis citas rases pārstāvi, kurš uz viņu paskatījies un pasmaidījis. Viļums domājis, ka šis cilvēks tā reaģē, jo viņi ir alkohola reibumā, turklāt Viļumam nav paticis cietušā smaids, tāpēc Viļums no aizmugures iespēris cietušajam ar kāju galvas rajonā. Pēc sitiena abi vīrieši nokrita zemē, un Viļimam kritiena rezultātā pret asfaltu saplīsa dzēriena pudele.

Kā tiesā liecināja Viļums, viņš redzējis, ka Ziediņš ar meiteni grasās šķērsot ielu, lai dotos uz transporta līdzekļu pieturu. Tobrīd piebraucis 21.autobuss, un viņi skrējuši, lai pagūtu iekāpt autobusā. Pēc kāda laika autobusā pie viņiem pienācis vīrietis un teicis, ka viņš redzējis notikušo. Vīrietis pieprasījis, lai viņi izkāpj no transporta līdzekļa, ko trijotne atteicās darīt.

Nedaudz vēlāk autobuss apstādināts, un tajā iekāpuši policijas darbinieki, kas apsūdzētos nogādāja Rīgas pilsētas galvenās policijas pārvaldes 5.policijas iecirknī.

Viļums tiesā noliedza, ka būtu izteicis rasistiskus saukļus. Viņš apstiprināja, ka līdz 2006.gada maijam bijis kopā ar tā sauktajiem "skinhediem", taču vēlāk viņš nolēmis "kļūt par kārtīgu pilsoni" un atstājis savus paziņas.

Savās pirmstiesas liecībās Viļums "skinhedu" kustību raksturojis kā kopīgu sanākšanu, alus dzeršanu un pasākumu apmeklēšanu. Viņš norādījis, ka "iebilst pret tādu melnādaino vīriešu rīcību, kuri paved vietējās sievietes un pēc tam viņas pamet." Viņaprāt, melnādainie Latvijā ieved narkotikas un slimības.

Kā tiesā atzina Viļums, viņš būtu iespēris jebkuram, kurš par viņu smejas - lielam, mazam, melnam vai baltam.

Savukārt 29 gadus vecais Ziediņš tiesā liecināja, ka Viļums atradies aptuveni desmit metrus viņam aiz muguras, tāpēc viņš nav redzējis sitiena brīdi. Ziediņš apstiprināja, ka redzējis abus vīriešus uz zemes.

"Romans bija aiz muguras, un es dzirdēju, ka viņš laikam saka "nēģeris" un kaut ko necenzētu angliski," liecināja Ziediņš. Tiesa iztirzāja agrāko Ziediņa brīvības atņemšanu uz septiņiem gadiem, kas dzēsta, uz viņa vārda noformētos vairāk nekā desmit administratīvo pārkāpuma protokolus par alkoholisko dzērienu lietošanu sabiedriskās vietās un viņam piederošo atslēgu piekariņu, kura ornaments veido kāškrustu. Ziediņš tiesai skaidroja, ka breloks ir dāvana no kāda ieslodzītā, kurš to izgatavojis ieslodzījuma vietā.

Cietušais, sniedzot liecības, pauda pārliecību, ka viņam sists ar pudeli, kas, pēc Viļuma vārdiem, saplīsa pret zemi. Cietušais arī dzirdējis aiz muguras divu pāru soļu dipoņu, ko gan vēlāk apšaubīja apsūdzēto aizstāvība, norādot, ka vasarā vieglos apavos ģērbtu kāju "dipoņu" aiz muguras viņš diez vai būtu dzirdējis.

Prokurore tiesu debatēs uzsvēra, ka Latvijā šādu gadījumu ir aizvien vairāk un vainīgajiem jāsaņem reāls sods, jo lietā ir atbildību pastiprinoši apstākļi.

Prokurore lūdza tiesu piemērot katram apsūdzētajam brīvības atņemšanu uz vienu gadu.

Tāpat prokurore uzskata, ka tiesai jāapmierina cietušā prasība par viņam nodarīto morālo kaitējumu, jo "viņš vēlas piedzīt kompensāciju par savas rases aizskārumu."

Savukārt aizstāvība uzsvēra, ka apsūdzētā Viļuma nodarījumu nevar kvalificēt pēc Krimināllikuma 78.panta 2.daļas, jo tiesā nav gūti tādi pierādījumi, kas atbilstu šim pantam. Tāpat tika uzsvērts, ka apsūdzētajiem nav jānes atbildība par sabiedrības nostāju pret "skinhediem".

"Ziediņam ir daži paziņas no šīs kustības, bet Viļums vairs nekontaktējas ar "skinhediem", šo apstākļu dēļ apsūdzētos nevar sodīt. Arī breloka dēļ cilvēku nevar notiesāt," tiesā pauda aizstāvība.

Aizstāvībā norādīja, ka latviešu valodā ir vārds "nēģeris", bet tam nav nekāda saistība ar rasismu. Kā tiesā uzsvēra aizstāvība, Viļumam būtu piemērojama apsūdzība par rupju sabiedriskā miera traucēšanu, savukārt Ziediņa gadījumā būtu jātaisa attaisnojošs spiedums.

Viļums šodien tiesas sēdē atvainojās cietušajam, bet tiesa nopratināja apsūdzētos, pabeidza tiesas izmeklēšanu un sāka tiesu debates.

Krimināllietu turpinās izskatīt pirmdien, 29.janvārī, plkst.9.45. Plānots uzklausīt Ziediņu un pabeigt tiesu debates.

LETA jau ziņoja, ka vakar tiesa uzklausīja trīs liecinieku un cietušā liecības, kā arī pārbaudīja lietas materiālus.

Nav komentāru: