otrdiena, 2015. gada 26. maijs


LIELĀKAIS LĀCIS LATVIJĀ LŪDZ PALĪDZĪBU (FOTO, AUDIO)



Jau teju 20 gadus Engures novada Ragaciemā pie Aivara Ritenieka mājās dzīvo lācis Bargais, kuru savulaik spēkavīrs izglāba no iemidzināšanas. Tagad saimnieks ir bankrotējis, banka viņam atņēmusi īpašumus un gandrīz bez pajumtes palicis arī lācis.

Lāča mūžs iesākās 1994.gadā, kad Rīgas cirkā lācenei piedzima lācēns, kuru atdeva gadījuma cilvēkam, lai izaudzina un nošauj - būšot labā āda. Tomēr viņu no nāves izglāba boksa kluba "Brāļi" vadītājs Aivars Ritenieks, kurš ķepainim izbūvēja voljēru Ragaciemā un kopā ar jaunajiem bokseriem rūpējās par lāci. Tagad situācija ir mainījusies.

"Vojers nav pabeigts, nav līdzekļu. Voljēram nepieciešami 50 000 eiro. Cilvēki saziedoja 1600 eiro un ar tiem līdzekļiem ir par maz. Šos līdzekļus arī ieguldīju lāča voljērā, cik varēju, tik izdarīju. Protams, izdarīts ir daudz, bet šobrīd darbi ir apstājušies naudas trūkuma dēļ," intervijā portālamMixnews.lv stāsta Ritenieks.

Pēc viņa teiktā, lācis Latvijā nav nekāds jaunums un reta parādība.
"Šim lācim brīvā dabā vairs nav iespējas izdzīvot. Viņš ir pieradināts un nāks pie cilvēkiem. Nāks nevis ar sliktām domām, bet vienkārši tāpēc, ka ir pieradināts. Pagaidām neviens nedraud lāci aizmidzināt. Tagad ir dots uzdevums sagatavot viņam voljeru. Daru, ko varu. Betons un armatūra ir lielas izmaksas. No dienas kārtības ir noņemtas betona pamatnes un pārsedzes, kas nav nepieciešamas, jo ir uzstādītas. Problēmas šobrīd ir ar armatūras stieņiem un citiem dzelžiem," atzīst Ritenieks.
Jaunais vojers Engurē ir 130 kvadrātmetrus plašs, migas vieta ir 25 kvadrātmetri, izveidots arī pastaigas laukums. Šobrīd visu nepieciešams pabeigt. Palikuši metāla darbi.

Par lāci interesējies arī kāds cilvēks no Ķekavas, kuram pieder privātais zooloģiskais dārzs. Ritenieks uzsver, ka lācis nav ieķīlāts bankā, viņš ir uzņēmies par dzīvnieku atbildību un darīs visu iespējamo lāča labā

"Lācis ir pie labas veselības un ko esmu apsolijis, to arī esmu izdarījis. Man ir jāatskaitās par naudas izdošanu, par materiāliem, neko neesmu paņēmis, katrs var par to pārliecināties. Kad sākās krīze, tas skāra arī mani. Tolaik man bija divi krogi, savs sporta klubs un sporta skola. Daudzi bērni no nabadzīgām ģimenēm dzīvoja pie manis un es viņus uzturēju. Līdzekļus tam visam ieguvu, paņemot kredītu no bankas. Pēc krīzes to naudu vairs nespēju atdot," skaidro Ritenieks, kura māja jau pieder bankai.
Jāpiebilst, ka ja banka atņems Riteniekam māju, viņš ir apņēmības pilns dzīvot mežā kopā ar lāci.
"Uztaisīšu sev mazu mītnes vietu un dzīvošu mežā ar lāci. Ko gan citu man darīt?" norāda saimnieks.

Ieva Zemīte






Nav komentāru: