otrdiena, 2015. gada 26. maijs

Kurmja rakumu stāsts, jeb nesmukumi Saulkalnē

Saulkalnes iedzīvotāji klusi lamā kanalizācijas ierīkošanas būvdarbu veicējus, kas ne tikai par diviem mēnešiem  nokavējuši darbu nodošanas termiņu, bet arī ceļus pie iedzīvotāju mājām pārvērtuši par kurmja rakumiem, kuri lietus laikā pārtop par dubļu jūru.
Saulkalne ir apdzīvota vieta Salaspils novada Salaspils pagasta dienvidaustrumos. Izvietojusies Daugavas (Rīgas HES ūdenskrātuves) labajā krastā iepretī Nāves salai. Romantiskas ainavas pie Daugavas un mierīgs ikdienas ritms. Tomēr viss nav tik idilliski, kā varētu domāt. Pateicoties ceļu būvniekiem, iedzīvotāji jau ilgāku laiku ir spiesti klunkurēt pa akmeņiem un brist dubļus, kas veidojas lietainā laikā.
Apstaigājot izrakātos ceļus, gandrīz visās sētās rej suņi, arī viņiem nepatīk notiekošais. Kā stāsta kāda vietējā iedzīvotāja, sākotnēji ceļu būvnieki solījuši visus darbus pabeigt pērn. Klāt jau nākamais gads, pienācis pavasaris, bet ceļš joprojām nav pabeigts. Šķiet, strādnieki arī tādi paslinki pagadījušies - tālumā vientuļi braukā traktors un veic šķietami bezjēdzīgu darbu - vāc zemi un ber netālu esošā kaudzē.
Kā stāsta vietējie iedzīvotāji, dubļos grimst ne tikai kājas, bet arī mašīnas. Tas viss pateicoties tam, ka šeit par Eiropas savienības naudu tiek ierīkota kanalizācija un ūdensvads. Caur kādu privātmājas teritoriju izrakta tranšeja, citam pagalms piešķūrēts ar zemi. Visapkārt postaža. Lūk ko nozīmē jēdziens "veicam ātri un kvalitatīvi visa veida iekšējo kanalizācijas un ūdensvada tīklu izbūvi"!
Sašutumu cilvēkos rada ne tikai solījumu nepildīšana, bet arī tas, ka bērni iestieg dubļos un netiek uz mājām, jo bez zābaka taču neiesi uz mājām, bet arī tas, ka pie kādas mājas iebrauktuves dižojas zīme - iebraukt aizliegts. Šīs mājas iedzīvotāji spiesti ķepuroties gar zīmi, lai izietu no pagalma. "Ar domi ir tukša runāšana," teic Lidija, kurai nācies pat glābt mazbērnu, kurš iestidzis ielas vidū dubļos un nav ticis uz mājām. Kā skaidro Lidijas kundze, dubļos bija iestidzis arī būvdarbu veicēju traktors. Arī viņai nav zināms, kad ceļi beidzot iegūs cilvēcīgu izskatu.
Darbi pie kanalizācijas un ūdensvada sistēmas ievilkšanas sākās oktobrī un, saskaņā ar plānu, tiem bija jābeidzas 31. decembrī. Kā skaidro vietējie iedzīvotāji, šobrīd neviens nezina, kad darbus plānots pabeigt, neviens nav brīdināts. Tāpat, cilvēkiem jāzīlē kafijas biezumos, vai no rīta varēs izbraukt ar automašīnu no pagalma. Kad un kur sāksies kārtējā rakšana neviens nezina, arī hidranti uzstādīti šķībi greizi...
Jāteic, ka būvdarbi netiek veikti kvalitatīvi. Pašvaldība ne reizi vien ir saukusi uz tepiķa būvdarbu veicējus, kuri uzvarēja konkursā, solot darbus veikt par saprātīgu summu un iekļauties termiņos. Pašvaldība atzīst, ka būvdarbu veicēju izvēlējās, kā galveno kritēriju nosakot zemāko cenu.
Tomēr ne vienmēr lētākās cenas piedāvātājs garantē arī kvalitāti! Protams, ka līgumu ar uzņēmumu neviens negrasās lauzt, jo tas nozīmē tiesvedību un laika patēriņu.
Ar zināmām bažām jādomā, kas notiks tālāk. Var tikai prognozēt, ka rakšanas darbu dēļ ievērojami pacelsies ūdens līmenis dažu īpašnieku ierīkotajās ūdens ņemšanas akās. Citviet akas var palikt visai patukšas. Nemaz nerunājot par to, ka rakšanas darbu gaitā akās dzeramais ūdens kļūst duļķains un nelietojams.
Visai viennozīmīgi teikt, ka Salaspils novada domes un pašvaldības SIA "Valgums-S" mērķis paaugstināt iedzīvotāju dzīves kvalitātes līmeni un pilnveidot Salaspils infrastruktūru, daļēji ir izgāzies. Tomēr, lai nomierinātu cilvēkus, jāteic, ka šādas problēmas ir arī citur Latvijā, kur mūs laipni pieslēdz pie pilsētas ūdensvada. Tas gan ir visai vājš mierinājums.

1 komentārs:

ātrais internetā teica...

Tomēr bažām nebija pamata un ūdens pietiek visiem!