piektdiena, 2007. gada 14. decembris

Turpinot iekarot klausītāju simpātijas, grupa «Sanctimony» rīt mūzikas klubā «Melnā piektdiena» atskaņos savu pirmo sacerēto dziesmu, pēdējos desmit gadus nespēlētas dziesmas no iepriekšējiem albumiem un singlu «Lord of Scum» no nākamā gada sākumā gaidāmā albuma «Hell in Stereo». Pasākumā būs aplūkojama arī videoretrospekcija par «Sanctimony» darbību 12 gadu garumā, bet viesu statusā muzicēs «Infected» un leģendārā rokgrupa «Rūsa».

«Sanctimony» ir viena no tām retajām Latvijas smagās mūzikas grupām, kas joprojām turpina radīt jaunu muzikālo materiālu un nav apstājušies iemītās taciņas sākumā. Grupu pazīst šādā sastāvā: Jānis Boļšaks — vokāls, Viesturs Grīnbergs — ģitāra, Jānis Aizkalns — ģitāra, Deniss Denisenko — bass, Kārlis Jakubonis — bungas.

Sastāva maiņa un nostabilizēšanās

Grupa dibināta 1994. gadā un spēlē smagās mūzikas stilā, ko paši dēvē par «death"n"roll». Viņus ietekmējis gan Ozijs Osborns, gan grupas «Entombed», «Black Label Society», «Motley CrŅe» un citas. 1996. gadā «Sanctimony» ierakstīja pirmo demoalbumu «When The Sun Was God», kas izdots kasetes formātā un kurā iekļautas vairākas pašsacerētas dziesmas, kā arī divas latviešu tautasdziesmu apdares. Piedzīvojot vairākas sastāva maiņas, bet nepārtraucot aktīvu koncertdarbību un jaunu dziesmu komponēšanu, 1998. gadā grupa ierakstīja albumu «Eternal Suffering». Tā tapšanā piedalījās Jānis, Kārlis un Viesturs, bet basa un otras ģitāras partijas ierakstīja pieaicināti viesmūziķi. Šis albums CD formātā izdots 2000. gadā «Father Productions» paspārnē. 1999. gadā trīs grupas dalībniekiem pievienojās Jānis un Deniss. Izveidojuši jaunu koncertprogrammu ar labākajām jau izdotajām dziesmām, jaunām kompozīcijām un kaverversijām, «Sanctimony» sniedza daudzus koncertus, tostarp Minskā un Brestā Baltkrievijā kopā ar «Skyforger», kā arī Igaunijā un festivālā «Sinepes un Medus». 2001. gadā grupa veica savu pēdējo «death metal» ierakstu. Tas ir četru dziesmu promo materiāls plānotam, bet nenotikušam albuma «Lirix» ierakstam.

Pārmaiņas un panākumi

Vēlmes pēc pārmaiņām lika grupai 2002. gadā pieņemt lēmumu mainīt spēlēšanas stilu un skanējumu pašu iemīļotā «smagā roka» virzienā. Tomēr negribēdami atteikties no «death metal» saknēm, puiši savu jauno muzicēšanas stilu nosauca par «death"n"roll». 2003. gadā «Sanctimony» ierakstīja divu dziesmu demoversijas, no kurām kompozīcija «Devil And Men» iekļuva Radio «SWH Rock» Top 20, noturot savas pozīcijas 20 nedēļas — līdz pat Top 20 slēgšanai. Dziesma topā sasniedza otro vietu. 2004. gada vasarā tika sākts albuma «Devil And Men» ieraksts, kura laikā ierakstīja desmit pašu dziesmas un divas dziesmu kaverversijas — grupas «Black Sabbath» kompozīciju «Into The Void» un «Synchronicity II» no grupas «The Police» repertuāra. «Sanctimony» nospēlējusi daudzus labus koncertus, no kuriem zīmīgākie ir kopā ar 80. gadu pasaules mēroga rokzvaigznēm «Whitesnake» un vieniem no slavenākajiem zviedru «death metal» kustības aizsācējiem «Dismember».

2005. gadā ieraksts tika pabeigts «MC Rec» studijā kopā ar Armandu Treilihu. Albums «Devil And Men» dienas gaismu ieraudzīja jūnijā. Dziesma «Lover» no jaunā albuma atjaunotajā Radio «SWH Rock» Top 20 veiksmīgi sasniedza pirmo vietu. 2005. gadā grupas koncertdarbība aizsākās ar diviem koncertiem Rīgā un Viļņā kopā ar vairākkārtējiem zviedru «Grammy» balvas ieguvējiem «Entombed» un noslēdzās ar leģendārās grupas «Judas Priest» koncerta atklāšanu Rīgā.

Nav komentāru: